شنا یکی از ورزش های آبی سرگرمکننده و یک مهارت در زندگی است و تعجبی ندارد که والدین بخواهند فرزندشان شنا کردن را بیاموزد. حتی در مدارس باستان در امپراتوری یونان و روم نیز آموزش شنا برای کودکان موردتوجه بوده است! اگرچه آموزش شنا کودکان موضوع جدیدی نیست اما همچنان والدین درمورد سن مناسب برای آموزش شنا به کودک سؤال دارند. بگذارید خیالتان را راحت کنم پاسخ به این سؤال اصلاً آسان نیست! واقعیت این است که هیچ پاسخ درست یا غلطی و همینطور هیچ قاعده واحدی در مورد آن وجود ندارد که بتوان از آن برای همه کودکان استفاده کرد. با این وجود در این مقاله سعی شده است به تمام سؤالات در مورد نحوه شروع آموزش شنا به کودک پاسخ داده شود؛ با ما همراه باشید.
بهترین سن آموزش شنا برای کودکان چه سنی است؟
شرط میبندم هر وقت کودکتان را زمان حمام کردن در حال خندیدن و ورجهورجه کردن میبینید با خودتان میگویید آیا زمان آن رسیده که او را در کلاس آموزش شنا کودکان ثبتنام کنم! آموزش شنا از چه سنی مناسب است؟ بااینحال بهتر است بدانید که بین حمام کردن و شنا تفاوت زیادی وجود دارد.
احتمالاً با یک جستجوی ساده در گوگل متوجه خواهید شد که در مورد سن مناسب برای آموزش شنا بچه ها نظرات متفاوتی وجود دارد و جواب ثابتی برای آموزش شنا از چه سنی مناسب است نمیتوانید بیابید.
طبق نظر انجمن متخصصین اطفال آمریکا(AAP) کودکان از یکسالگی میتوانند شنا را بیاموزند اما با توجه به اینکه سرعت رشد کودکان یکسان نیست و همه در این سنین آماده آموزش نیستند 4 سالگی بهترین سن آموزش شنا برای کودکان عنوان شده است.
بهطور کلی متخصصین اطفال معتقدند که تصمیم والدین در مورد نحوه شروع آموزش شنا به کودک یا آموزش مهارتهای نگهداشتن و زنده ماندن در آب برای کودک باید بر اساس رفتار کودک-زمانی که در معرض آب قرار میگیرد، بلوغ عاطفی، محدودیتهای جسمی و شناختی و نگرانیهای بهداشتی مربوط به استخرهای شنا باشد.
والدین باید بدانند که نوزادان و کودکان نوپا از رشد جسمی یا بلوغ روانی لازم برای پیروی از دستورالعملهای فنی برخوردار نیستند. ازاینرو هدف از آموزش شنا به کودکان زیر 1 سال این است که به آنها بازی کردن و لذت بردن در آب را بیاموزند نه اینکه حرکت شنای کرال سینه را یاد بگیرند!
بهطورکلی فعالیتهای بدنی مثل شنا کردن کودکان شامل حرکات تکراری هستند. هنگام شنا کودک باید بتواند اندام و بدن خود را حرکت دهد و یکسری الگوهای حرکتی را بارها و بارها تمرین و تکرار کند. بنابراین داشتن قدرت و هماهنگی عضلانی کافی و همینطور داشتن بلوغ روانشناختی کافی برای انجام این حرکات تکراری و از دست ندادن انگیزه در طول30 دقیقه آموزش، بسیار مهم است. مطالعات نشان داده است که کودکان ازنظر جسمی و روانی از سنین 5 تا 6 سالگی برای یادگیری مهارتهای شنا آماده هستند و بهترین سطح آمادگی را برای یادگیری حرکت کرال و نگهداشتن تنفس خود در آب، دارند.
حتما بخوانید: آموزش غواصی استخری
آموزش شنا به کودکان زیر یکسال
اگرچه کلاسهای آموزش شنا هم برای والدین و هم نوزادان لذتبخش است اما آکادمی اطفال آمریکا آموزش شنا برای کودکان زیر یکسال را توصیه نمیکند زیرا معتقد است که آنها هنوز ازنظر مهارتهای تنفسی لازم برای شنا رشد نیافتهاند و توانایی شنا کردن بهصورت مستقل را ندارند. علاوه بر این هیچ مدرکی نشان نمیدهد که کلاس شنای کودکان زیر یکسال خطر غرق شدن آنها را در بزرگسالی کاهش میدهد؛ هیچچیز نمیتواند جای نظارت والدین را زمانی که کودک در آب قرار دارد بگیرد.
با این اوصاف اگر همچنان قصد دارید که نوزاد خود را برای آموزش شنا ثبتنام کنید APP توصیه میکند به دنبال کلاسهایی باشید که نهتنها توسط مربی متخصص اداره میشود بلکه هم کودک و هم والدین را درگیر فعالیتها و بازی در آب میکند. در این صورت کودک راحتتر میتواند با آب سازگار شود و از شنا کردن لذت ببرد. در این کلاسها عموماً مربیان به جای تمرکز بر آموزش شنا به نوزاد که یک هدف غیرواقعی است، سعی میکنند با فعالیتهای سرگرمکننده، حرکاتی مثل پا زدن روبهجلو، غوطهور شدن در آب و حباب درست کردن را به نوزاد بیاموزند.
حتما بخوانید: آموزش غواصی آبهای آزاد
آموزش شنا به کودکان 1 تا 4 سال
اگرچه کودکان نوپا و خردسال هنوز از نظر رشد آماده نیستند و بهتنهایی نمیتوانند حرکات شنا را آموزش ببینند یا ماهرانه شنا کنند اما مطالعات نشان داده است که آموزش شنا به کودکان 1 تا 4 سال باعث افزایش ظرفیت قلبی-عروقی و تقویت عضلات آنها شده و همینطور میتواند در افزایش اعتمادبهنفس و حس استقلال در کودکان نقش داشته باشد.
این نتایج تا حد زیادی به آموزش مهارتهای ایمنی در آب برمیگردد که توسط مربی، هم به کودک و هم والدین ارائه میشود. مثل کلاسهای شنا برای نوزادان کلاس آموزش شنا برای کودکان 3 ساله و 4 ساله نیز باید زیر نظر والدین برگزار شود تا هر دو بتوانند اصول ایمنی در آب را یاد بگیرند. این کلاسها همچنین در ایجاد مهارت آمادگی برای شنا ضروری هستند اگرچه بسیاری از کودکان حتی بعد از 4 سالگی نیز برای شنا کردن بهطور مستقل آماده نیستند.
بسیاری از والدین گمان میکنند برای اینکه فرزندشان در آینده شناگر حرفهای شود باید زودتر آموزش شنا را شروع کند اما یک مطالعه قدیمی در مورد آمادگی کودکان برای یادگیری حرکت کرال در شنا نشان داده است که کودکان چه در سنین 2 تا 4 سال آموزش شنا ببینند چه نبینند تقریباً بعد از 5 و نیم سالگی میتوانند مهارتهای شنا را یاد بگیرند. بنابراین اگر به نظر میرسد که فرزند شما نسبت به یادگیری شنا بیعلاقه است او را مجبور نکنید که در این کلاسها حضور داشته باشد چراکه احتمالاً شنا کردن برای هردوی شما یک تجربه ناامیدکننده خواهد بود. آموزش شنا کودکان باید در زمان درست آن آغاز شود.
حتما بخوانید: اسنورکل غواصی چیست
توصیههایی که باید در مورد کلاس آموزش شنا به کودکان بدانید!
- استخری که برای آموزش شنا کودکان انتخاب میکنید موظف است تمامی نکات و دستورالعملهای ایمنی در استخر را رعایت کند. کلاسها باید با توجه به سن کودکان تنظیم شوند. همچنین کلاسهای آموزش شنا برای نوزادان و کودکان زیر 4 سال باید با حضور بزرگسالان برگزار شود و مربیان موظف هستند، امنیت در آب را به والدین آموزش دهند.
- حتی اگر یک مربی حرفهای در تمام مدت شنا کردن در کنار کودکتان است و او را راهنمایی میکند شما بهعنوان والدین حتماً باید در کنار کودک خود باشید و همیشه در یک فاصله مناسب با او در آب شنا کنید. این کار به شما این امکان را میدهد که همیشه بتوانید او را لمس کنید. در این صورت وقتی او را در حال دستوپا زدن میبینید بهراحتی میتوانید وارد عمل شوید و او را در آغوش بگیرید.
- باید توجه داشته باشید که کودکتان با وجود آموزش شنا و حتی پس از به دست آوردن مهارت در این زمینه ممکن است دچار غرقشدگی شود. بنابراین مطمئن شوید مربیای که برای آموزش شنای کودکتان انتخاب میکنید حتماً دستورالعملها و نکات ایمنی را رعایت کرده و از آنها آگاهی دارد.
- بسیار مهم است که مطمئن شوید مربیای که برای آموزش شنای کودک خود انتخاب کردهاید به شما نیز در آموزش شنا به کودک کمک میکند. کودک شما میتواند بهراحتی آسیب ببیند یا حتی مسمومیت با آب در استخر را تجربه کند، یک مربی حرفهای باید در مورد اقدامات فوری لازم در چنین شرایطی بداند.
- طبق دستورالعملهای انجمن شنا(YMCA)، دورههای شنا باید بهصورت کلاسهای 30 دقیقهای و به مدت 10 هفته برگزار شوند. قبل از شروع کلاس شنا کودکان حتماً مطمئن شوید که در تمام طول دوره همان مربی در کلاس حضور دارد و فرد جایگزینی مدیریت کلاس را بر عهده نمیگیرد. داشتن یک مربی ثابت این امکان را به شما میدهد که در مورد آخرین مهارت آموزش دادهشده بدانید و بهراحتی پیشرفت کودک خود را پیگیری کنید.
- یک کلاس ایدهآل نباید بیشتر از 10 شرکتکننده داشته باشد و والدین را ملزم میکند که زمان شنای کودک با او در آب حضور داشته باشند.
- در کلاس آموزش شنا برای کودکان 3 ساله یا کوچکتر، بچهها موظف هستند از وسایل کمکی مثل جلیقه شنا، لباس غواصی بچه گانه، اسفنجهای لولهای(pool noodles)، تخته شنا و غیره استفاده کنند اما بهمرور که بزرگتر شدهاند و برخی مهارتهای خاص را یاد گرفتهاند دیگر نیازی به این وسایل کمکی ندارند؛ فقط برای جلوگیری از ورود آب به چشم بهتر است از عینک شنا استفاده کنند.
- آب استخر باید همیشه تمیز باشد و در دمای مناسب نگهداری شود. همچنین حجم کمفشاری داشته باشد تا در صورت ترس یا تردید، نوزادان مجبور یا تشویق نشوند که سرشان را زیر آب ببرند.
- والدین باید دستورالعملهای احیای قلبی و ریوی را بیاموزند و با آن آشنا باشند.
- اگر در خانه استخر دارید بهتر است یک حصار محافظ در 4 طرف استخر و به فاصله 1 متر و نیم از آن نصب کنید بهطوریکه آن را از خانه و حیاط جدا کند. همچنین زمانی که از استخر استفاده نمیشود تمام اسباببازیهای مرتبط با شنا کردن کودکان و هر چیزی که ممکن است توجه کودک را جلب کند از اطراف استخر جمع کنید و مطمئن شوید که حصار محافظ اطراف استخر را قفل کردهاید.
حتما بخوانید: ورزش سینکرونایز
در مجموع اگر آموزش شنا کودکان بهدرستی و در سن مناسب انجام شود میتواند باعث افزایش اعتمادبهنفس کودک شود و همچنین او را برای آموزش تخصصی شنا کودکان در آینده و همچنین آموزش غواصی در سنین بالاتر آماده کند. اگرچه از یکسالگی میتوانید به فکر آموزش شنا به کودکان خود باشید اما باید این نکته را در نظر بگیرید که اکثر کودکان بعد از 4 سالگی میتوانند برای ضربه زدن و به جلو حرکت کردن-که مهارت اصلی و لازم برای موفقیت در شنا کردن است- حرکات دستوپای خود را هماهنگ کنند.
I was extremely pleased to discover this site. I wanted to thank you for ones time for this particularly wonderful read!! I definitely loved every little bit of it and I have you bookmarked to see new stuff on your blog.