دوره آموزش شنا
هیچ پاداشی بالاتر از دیدن شناگری که به او شنا کردن را آموختهاید لذتبخش نیست خصوصاً اینکه بدانید مهارتی را در اختیار او قرار دادهاید که میتواند مادامالعمر در زندگی از آن بهره ببرد! نحوه آموزش شنا از مبتدی تا پیشرفته تا حدود زیادی به سن فرد و میزان راحتی او در آب بستگی دارد. آموزش شنا کردن به فردی که از آب میترسد نسبت به کسی که مشتاق شنا کردن است، اغلب به صبر و درک بیشتری نیاز دارد.
آموزش شنا برای بزرگسالان و کودکان
هر شخصی شنا را با سرعت خودش یاد میگیرد و برای اینکه بتوان این عشق همیشگی به آب را در او زنده نگه داشت باید به سرعت یادگیری طبیعی او احترام گذاشت و بهمرور آن را پرورش داد. ازاینرو دوره آموزش شنا بزرگسالان و کودکان سه سال به بالا، اغلب در 6 مرحله و بر اساس اهداف مهارت محور تعیین میشود. هر شناگر مبتدی قبل از رفتن به سطح بعدی باید مهارتهای خاصی را صرفنظر از سن و سال خود بیاموزد و به آن مسلط شود:
سطح اول- جلب اعتماد: این مرحله از آموزش شنا خصوصی برای کسانی است که میخواهند شنا کردن را بهتازگی بیاموزند و هیچ تجربه قبلی از غوطهور شدن در آب ندارند. در این کلاس آموزش شنا برای مبتدیان عموماً افراد در آب راحت نیستند و از ورود به استخر واهمه دارند. یک مربی خوب در این مرحله از آموزش شنا به هنرجو میآموزد که چگونه نفس خود را حبس کند و سرش را زیر آب ببرد. همچنین با راهنمایی و اعتمادبهنفس دادن، فرد را تشویق به حرکت کردن در آب میکند.
سطح دوم- شناور ماندن در آب: در آموزش شنا گام به گام بعد از اینکه هنرجو نحوه شناور ماندن در آب، حبس نفس و فروبردن سر در آب را آموزش دیده است، میتواند در آب حرکت کند، وسایل بازی را از زیر آب بیاورد و مهارتهای اولیه شنا را با کمک مربی خود بیاموزد. در این مرحله هنرجو تنفس موزون را درک کرده و بهراحتی میتواند پاهای خود را همانند قورباغه در آب حرکت دهد.
سطح سوم- یادگیری تکنیک و حرکت کردن در آب: در این مرحله آموزش شنا از مبتدی تا پیشرفته مهارتهای اساسی حرکت دادن دستوپا در آب آموزش داده میشود. هنرجویان این مرحله قادرند بدون کمک در آب شناور بمانند و از پاهایشان برای حرکت در آب کمک بگیرند. در این مرحله از آموزش شنا مبتدی هنرجویان نحوه شناور ماندن، کنترل بدن در آب، نحوه صاف نگهداشتن بدن، ضربه زدن به جلو و پشت و موارد دیگر را فرامیگیرند. علاوه بر این هنرجویان با یادگیری نحوه شنا کردن به پهلو و نفسگیری به کمک مربی، مهارتهای شنای آزاد خود را گسترش میدهند.
سطح چهارم- ارتقا تکنیک: در این دوره آموزش شنا قدرت و تکنیک هنرجویانی که قادر به شناور ماندن به پشت، شنا کردن به عقب و جلو و تنفس گرفتن به پهلو هستند، ارتقا مییابد. در این سطح هنرجویان میتوانند با ضربه زدن به کمک دستوپا بهراحتی در آب شنا کنند و شنای کرال سینه و شنای آزاد را بدون کمک یاد بگیرند.
سطح پنجم- پیشرفته: در این سطح هنرجویان میتوانند بدون هیچ وسیله کمکی در آب حرکت کنند. در این مرحله از آموزش شنا بزرگسالان و کودکان، تکنیکهای جدیدی ازجمله شنای قورباغه و شنای پروانه به آنها آموزش داده میشود. علاوه بر این مهارتهای چرخیدن و تغییر جهت دادن در آب و شیرجه زدن را میآموزند.
سطح ششم- حرفهای: در مرحله نهایی از دوره آموزش شنا حرفه ای، هنرجویان مهارتهای اصلی شنا را در خود توسعه میدهند. در این مرحله آنها در هر چهار حرکت شنای آزاد، کرال پشت، شنای قورباغه و پروانه مهارت دارند.
از چه سنی میتوانید در دوره آموزش شنا شرکت کنید؟
بسیاری از بزرگسالان معتقدند که شنا مهارتی است که باید در جوانی یاد بگیرید در غیر این صورت هرگز نمیتوانید آن را تجربه کنید! اما حقیقت شیرین این است که هیچ سن و سالی برای آموزش شنا وجود ندارد و شما در هر سنی میتوانید آموزش شنا گام به گام را شروع کنید و از تمام مزایای آن بهره مند شوید. فرقی نمیکند 3 ساله یا 93 ساله باشید در هر صورت میتوانید در دوره آموزش شنا از مبتدی تا پیشرفته شرکت کنید. نکته جالب اینکه چون بزرگسالان صبورتر هستند و فیدبک بهتری دارند معمولاً سریعتر از بچهها یاد میگیرند. اگرچه نمیتوان این واقعیت را نیز نادیده گرفت که آموزش شنا در کودکی به افزایش قدرت بدنی، انعطافپذیری و سلامت جسمیتان کمک خواهد کرد.
چه عواملی میتواند در سرعت آموزش شنا گام به گام تأثیرگذار باشد؟
سفر هر شناگر و مدتزمان یادگیری شنا در افراد متفاوت است در اینجا 6 عاملی که میتواند بر روند یادگیری شنا تأثیرگذار باشد را با هم مرور میکنیم:
1. ترس از آب: نگرانی در مورد ورود به آب یکی از بزرگترین ترسهایی است که بسیاری از مبتدیان با آن روبرو میشوند. مدتزمان سازگاری شما با آب میتواند مدتزمان یادگیری شما را طولانیتر کند.
2. سازگاری و تکرار: یادگیری مهارتهای جدید به تمرین و تکرار نیاز دارد. هرچه زمان بیشتری را به آموزش اختصاص دهید بهتر میآموزید. اگر بتوانید بهطور مرتب و دو بار در هفته تمرین کنید طبیعتاً نسبت به افرادی که فقط یکبار در هفته شنا میکنند، با سرعت بیشتری پیشرفت خواهید کرد.
3. مهارتهای حرکتی: اگر ورزشکار هستید احتمالاً مهارتهای شنا را سریعتر از افرادی که اصلاً فعالیتی ندارند میآموزید. بهطورکلی نوجوانان و بزرگسالان سریعتر از کودکان میتوانند مهارتهای حرکتی خود را توسعه دهند.
4. کیفیت آموزش: یک مربی شنا میتواند از طریق تجربه، دانش و روشهای آموزشی مناسب در تسریع فرایند یادگیری به شما کمک کند.
چقدر طول میکشد تا حرفهای شنا بیاموزید؟!
یکی از متداولترین سؤالاتی که در مورد آموزش شنا توسط افراد پرسیده میشود این است که یادگیری شنا چقدر طول میکشد؟ که خب همیشه با این پاسخ کوتاه و نهچندان رضایتبخش مواجه میشوند:”بستگی دارد!”.حقیقت این است که مدتزمان یادگیری در افراد، متفاوت است بهعنوانمثال اگر ورزشکار هستید و میتوانید چند ساعت در هفته تمرین کنید احتمالاً دوره آموزش شنا برای شما کوتاهتر خواهد بود. از طرف دیگر اگر در آب راحت نیستید و فقط میتوانید چند جلسه در ماه تمرین کنید بدیهی است که پیشرفت شما کندتر خواهد بود. مانند یادگیری نواختن پیانو یا صحبت کردن به زبان فرانسه، یادگیری شنا نیز به کیفیت آموزش، زمان، تلاش، صبر و تمرین نیاز دارد. همانطوری که پیشتر اشاره کردیم ارائه مدتزمان دقیق برای یادگیری شنا کمی دشوار است بااینحال متوسط زمان آموزش شنا بزرگسالان و کودکان به این صورت است:
آموزش شنا کودکان: کودکان2 تا 3 سال با 30 دقیقه آموزش شنا خصوصی در هفته میتوانند در عرض یک سال با اطمینان شنا کنند. برای کودکان بالای 3 سال با 30 دقیقه آموزش شنا خصوصی در هفته انتظار میرود که در 6 ماه یا با 20 تا 30 ساعت آموزش، بتوانند در آب شنا کنند.
آموزش شنا بزرگسالان: یادگیری شنا در بزرگسالی میتواند یک تجربه چالشبرانگیز، ترسناک و درعینحال شگفتانگیز و باارزش باشد. برای بزرگسالانی که میزان یادگیری عادی دارند و از آب هراسی ندارند معمولاً 20 تا 25 ساعت آموزش شنا خصوصی برای کسب مهارتهای اولیه کافی است. اما اگر اضافه وزن دارید یا برای ورود به آب مشکل دارید این روند میتواند مدتزمان بیشتری طول بکشد.
اما چقدر طول میکشد تا حرفهای شنا بیاموزید؟! حقیقت این است که یادگیری اصول اولیه شنا یک چیز است اما حرفهای شدن در شنا چیز دیگر! خبر خوب اینکه بهمحض آشنایی با اصول اولیه پیشرفت تصاعدی در شنا کردن را آغاز خواهید کرد. یادگیری اولین حرکات شنا بیشترین زمان را از شما میگیرد و این بدین دلیل است که اکثر مهارتهای یک حرکت در شنا با سایر حرکات همپوشانی دارد بنابراین در صورتی میتوانیم بگوییم که در آموزش شنا موفق بودهاید که بتوانید تعادل بدنتان را در آب حفظ کنید و حرکات پاها و بازوها را برای کارایی بیشتر با هم هماهنگ کنید. هنرجویان معمولاً کرال پشت را سریعتر و راحتتر یاد میگیرند، در مرحله بعد شنای قورباغه و در آخر شنای پروانه- به دلیل ماهیت فنی بیشتر معمولاً یادگیری آن زمان بیشتری میبرد.
5 نکته برای یادگیری سریعتر شنا
اکنون که در مورد مدتزمان لازم برای آموزش شنا گام به گام اطلاعاتی به دست آوردهاید احتمالاً این سؤال برایتان پیش آمده است که “آیا میتوانم کاری کنم تا روند یادگیری سریعتر صورت گیرد؟” باید بگویم بله! در ادامه چند نکته برای آموزش شنا که به شما در رسیدن به نتایج سریعتر کمک میکند ارائه دادهایم:
1. هدف تعیین کنید: ایجاد اهداف خاص، قابلاندازهگیری و محدود به زمان راهی عالی برای اطمینان از ثبات و تمرکز در آموزش شنا برای مبتدیان است. بنابراین بهجای گفتن اینکه “من میخواهم شنا یاد بگیرم” بگویید “میخواهم تا تابستان امسال 25 متر بدون توقف شنا کنم”. یک مربی خوب میتواند در تعیین اهداف واقعگرایانه و دستیابی آن، به شما کمک کند.
2. یک مربی خوب انتخاب کنید: هیچچیز مانند یک مربی خوب در آموزش شنا حرفه ای به شما کمک نمیکند. مربیان خوب اغلب دارای تجربه، دانش و مهارتهای زیادی هستند. اگر به دنبال دورههای آموزش شنا بزرگسالان تهران هستید بهتر است مربیای را انتخاب کنید که در آموزش شنا بزرگسالان مهارت دارد.
3. زمان بیشتری را در آب بگذرانید: هرچه زمان بیشتری در استخر بگذرانید سریعتر میتوانید شنا کنید. اکثر هنرجویان فقط یکبار در هفته به استخر میروند اما اگر بتوانید دو یا حتی سه بار در هفته این کار را تکرار کنید خیلی سریعتر به اهداف خود میرسید و از دیگر مزایای آن مثل سوزاندن کالری اضافه و لاغری نیز برخوردار میشوید.
4. بر یک مهارت تمرکز کنید: شنا یک ورزش بسیار فنی و تکنیکال است. زمانی که شروع میکنید ممکن است احساس کنید که باید همزمان چندین کار را باهم انجام دهید. به این دلیل پیشنهاد میکنیم که تمرکز خود را بر یک مهارت محدود کنید تا بر آن مسلط شوید و درنهایت سریعتر پیشرفت کنید.
5. یک عینک شنا بخرید!: خب ممکن است این کمی احمقانه به نظر برسد اما بهتر است با این واقعیت روبرو شوید که آموزش شنا در مراحل اولیه ممکن است با ناراحتیهای چشمی همراه شود بنابراین توصیه میکنیم برای خرید یک جفت عینک مناسب شنا سرمایهگذاری کنید.